A közönséges kertész

Hortulanus vulgaris

Hortulanus vulgaris

Mocsári hibiszkusz - Hibiscus moscheutos

2015. július 26. - kozonsegeskertesz

Gondolkoztam, hogy mivel kezdjem ezt a blogot, de igazából rájöttem, hogy leszarom. Kezdem egy aktuális szerelmemmel, hisz' most virágzik. Ő pedig a mocsári hibiszkusz.

mocsari_hibiszkusz1.JPG

Elbaszott szép, tenyérnyi virága van (20-30 cm). Mondom ezt az én tenyérméretemhez képest, ami túl van 20+ év maszturbáláson.

De kezdjük a kaptafánál. Kezdjük Carl von Linnénél.  Ő alkotta meg a modern, tudományos, latin, kettős elnevezését az élőlényeknek. Köszi, Carl! Nélküled minden kicsit szarabb/nehezebb lenne.

A mocsári hibiszkusz viszonylag igénytelen növény. Talajban nem válogató, másfél méter magas, félfás szárú bokor. Szereti a napfényt és sok vizet igényel. Hajtásai télen visszafagynak. ami ellen takarással lehet védekezni. Márciusban 5 cm-re vissza kell metszeni, ami május közepén kezd magához térni, és júliustól folyamatosan virágzik. Érdekes, hogy a virágai nagyjából 1 napig vannak jelen, de ezt ellensúlyozza az, hogy egy tő, akár évi 300 virágot is hozhat. Bár vízigényes, a pangó vizet nem szereti. A tápanyagutánpótlást meghálálja (káliumigényes), komolyabb kártevője nincs. Árnyékba ne tegyük.

mocsari_hibiszkusz2.JPG

Színvariációk:

 mocsari_hibiszkusz3.JPG

 Hát nem kibaszott szép? De!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozonsegeskertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr807656200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása