A közönséges kertész

Hortulanus vulgaris

Hortulanus vulgaris

Perzsa selyemakác - Albizia julibrissin

2015. augusztus 01. - kozonsegeskertesz

Kicsit furcsán vagyok az akácokkal, mert több fajt is akácnak hívunk magyarul, de latinul meg nem. Sebaj. Ez egy csodaszép fa. Sajnos az otthoni körülmények közt simán kinyírnám. 

albizia_julibrissin.jpg

Filippo delgi Albizzi olasz nemes által került Európába ez az amúgy szubtrópusi növény. Perzsiától Japánig őshonos, és több száz faja él Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában.

albizia_julibrissin2.jpg

Védett, napos helyre való. Fagyzugos helyre més véletlen se ültessük. Talajban nem válogat, jó szárazságtűrő. 6-10 m magas lombhullató díszfa. Fiatal korában fagyérzékeny, de utána rendben áttelel. Habkönnyű, kissé ernyőző lombú fa, kétszeresen szárnyasan összetett levelekkel. Virágai sokporzósak, hajtáscsúcsi fürtökben állnak, sárgás vagy élénk rózsaszín pamacsok. Egész nyáron át nyílnak, illatosak és jó mézelők.

albizia_julibrissin3.jpg

Szóval, ha szeretnél egy egzotikus küllemű fát, ami az egyre szarabbul levő méhállományt is kisegítené, akkor hajrá! Respect méhek!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozonsegeskertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr337670648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása