A közönséges kertész

Hortulanus vulgaris

Hortulanus vulgaris

Közönséges vadgesztenye - Aesculus hippocastanum

2015. július 29. - kozonsegeskertesz

Bekaphatod! -mondta a vadgesztenye. Mivel fáról még nem volt szó, lelövöm a mindenek felett álló, első számú, szuper szerelmemet. George Orwell 1984  c. könyve a kedvencem. Ebben volt egy kis vers, ami azóta is kísért: "Lombos gesztenyefák alatt / Eladtál, s én eladtalak; / Mi itt, s ők ott nyugszanak / Lombos gesztenyefák alatt". Hát, többek közt ezért is szeretnék egy telihátas gesztenyefa tetoválást. Ez itt az örkényi vadgesztenye, ami indult az év fája címért 2014-ben. Jelenleg 121 éves:

vadgesztenye.jpg

Uram a mennyben, de gyönyörű vagy. Áltisi másodikban intőt kaptam, mert a Kerepesi úti temetőben gesztenyével dobálóztam. Sokat nem vett el az életemből. Amiért igazán szerelmes vagyok ebbe a fába, az a 20-30 cm-s, felálló bugavirágzata:

vadgesztenye2.jpg

Pazar, pompás, csodás, lenyűgöző, fantasztikus, fenomenális, és valahány név a naptárban.

vadgesztenye3.jpg

Na, de hogy ne csak az imádat folyjon belőlem. Tápanyagban dús, kissé kötött talajt kedveli a legjobban. 20-30 méter magasra növő, viszonylag gyors növekedésű, lombhullató díszfa. Májusban virágzik, termése 1-2 magvú, felnyíló, tüskés tok. Fagy- és szárazságtűrő. Városi klímát nem igazán kedveli, és főleg ne legyél az az idióta, aki villanyvezeték alá ülteti. Levélbarnulás, - foltosság, atka, és egy újabb köcsög, az aknázómoly támadhatja. Permetezz. Ha aranyered van, kend be a valagad vadgesztenye-krémmel. 

vadgesztenye4.jpg

Mon chéri.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozonsegeskertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr417662388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása