A közönséges kertész

Hortulanus vulgaris

Hortulanus vulgaris

Közönséges platán - Platanus x acerifolia

2015. augusztus 05. - kozonsegeskertesz

Szopd ki! - mondta a platán. De hívhatjuk juharlevelűnek, vagy csak simán platánnak. Lombhullató fa úgyis még csak egy volt eddig. Ezen a képen egy egri platán látható, ami szintén indult az Év fája versenyen, és meg is nyerte 2013-ban.

platanus_x_acerifolia.jpg

Robusztus egy darab. Hogy őszinte legyek, nem tudom, hogy nálunk acerifolia van-e, de sebaj. A folia/folium mindig levelet jelent. 

platanfa_3_1121575_5358.jpg

Hát, ez azért lenyűgöző. Mintás kérge alapján - ami nagy lemezekben hullik - azonnal felismerhető.

platanus_acerifolia_leaf.jpg

Valószínűleg a keleti és a nyugati platán hibridje. 30-35 m magas, gyors növekedésű lombhullató díszfa, ami mondjuk leveleivel és termésével sokat szemetel, de ezt csak csendben mondom, mert még elszaladnak a vásárlók. Tápdús, üde, mélyrétegű talajt kedvel, és szereti a vizet. Fiatal korban fagyérzékeny. Napos, félárnyékos helyre ültessük. 

platanus_acerifolia.jpg

Poloska, moly, és a gnomónia (gombabetegség) támadhatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozonsegeskertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr447680626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása